Bórsav előállítása
Reakcióegyenlet:
Na2B4O7.10H2O
+ 2HCl= 4H3BO3 + 2NaCl + 5H2O
Az előállítás alapja:
Sav felszabadítása a sójából (egy
erősebb savval.) A végtermék hideg vízben nem oldódik jól, így könnyen
kinyerhető.
Munkavédelem:
A sósav maró hatású!
A mérés menete:
- 15 g Na2B4O7.10H2O-ot
feloldunk úgy, hogy az oldat kb. 80 °C-on legyen telített. (Ez nagyon
fontos!)
- Hozzáadjuk a forró oldathoz a számított mennyiségű
sósavat, úgy, hogy 3% felesleget veszünk belőle.
- Az oldat pH-ját ellenőrizzük, hogy savas legyen.
(Kémcsőbe veszünk ki egy kevés mintát és metilnarancsot adunk hozzá,
vörös színt kell kapni. Univerzál-indikátor papírnak is vörösnek kell
lennie.)
- Az oldatot lehűtjük csap alatt, vagy jeges vízben.
A bórsav kiválását elősegíthetjük, ha az üvegbottal dörzsöljük a
főzőpohár belsejét.
- A kristályokat vákuumszűrőn szűrjük, klorid
mentesre mossuk jéghideg vízzel. (A mosófolyadékból mintát veszünk,
ezüst-nitráttal ellenőrizzük a klorid-ionok jelenlétét. Fehér csapadék
esetén az oldatunk nem kloridmentes: AgNO3 + Cl-=
AgCl + NO3-)
- A kristályos port levegőn, szűrőpapírok között
nyomkodva (esetleg exszikkátorban) tömegállandóságig számítjuk.
- A kész termék gyógyszeripari anyag. 1%-os vizes
oldata lúgmarás ellen jó szemre. A várható kitermelés %.