IllóolajokSzerveskémiai receptekAnalitikaFőoldalFórumSzervetlen kémiai receptek

 

 

 

Bórsav előállítása

    Reakcióegyenlet:

    Na2B4O7.10H2O + 2HCl= 4H3BO3 + 2NaCl + 5H2O

 

    Az előállítás alapja:

    Sav felszabadítása a sójából (egy erősebb savval.) A végtermék hideg vízben nem oldódik jól, így könnyen kinyerhető.

 

    Munkavédelem:

    A sósav maró hatású!

 

    A mérés menete:

 

  1. 15 g Na2B4O7.10H2O-ot feloldunk úgy, hogy az oldat kb. 80 °C-on legyen telített. (Ez nagyon fontos!)

 

  1. Hozzáadjuk a forró oldathoz a számított mennyiségű sósavat, úgy, hogy 3% felesleget veszünk belőle.

 

 

  1. Az oldat pH-ját ellenőrizzük, hogy savas legyen. (Kémcsőbe veszünk ki egy kevés mintát és metilnarancsot adunk hozzá, vörös színt kell kapni. Univerzál-indikátor papírnak is vörösnek kell lennie.)

 

  1. Az oldatot lehűtjük csap alatt, vagy jeges vízben. A bórsav kiválását elősegíthetjük, ha az üvegbottal dörzsöljük a főzőpohár belsejét.

 

 

  1. A kristályokat vákuumszűrőn szűrjük, klorid mentesre mossuk jéghideg vízzel. (A mosófolyadékból mintát veszünk, ezüst-nitráttal ellenőrizzük a klorid-ionok jelenlétét. Fehér csapadék esetén az oldatunk nem kloridmentes: AgNO3 + Cl-= AgCl + NO3-)

 

  1. A kristályos port levegőn, szűrőpapírok között nyomkodva (esetleg exszikkátorban) tömegállandóságig számítjuk.

 

 

  1. A kész termék gyógyszeripari anyag. 1%-os vizes oldata lúgmarás ellen jó szemre. A várható kitermelés     %.