Etil-bromid
1000 cm3-es gömblombikba 200 g tömény kénsavba állandó rázogatás és hűtés közben óvatosan belecsepegtetünk 90 g etanolt.
Ha a keverék a hűtés ellenére felmelegszik, szobahőmérsékletre lehűtjük, majd óvatosan, állandó hűtés és keverés közben hozzáadunk 75 g jeges vizet, végül 100 g finoman elporított KBr-ot.
Ezután homok- vagy olajfürdőről (esetleges elektromos fűtőlapról) forrkő használata mellett gyors desztillációnak vetjük alá a keveréket. Mivel az etil-bromid alacsony hőmérsékleten forr, hosszú, nagy teljesítményű hűtőt használjunk, a víz a hűtőben erősen áramoljon!
A szedőt jeges vízzel hűtjük, desztillálás közben vigyázzunk arra, hogy a reakcióelegy át ne habozzon a szedőbe. Ezt a melegítés szabályozásával érhetjük el.
A reakció akkor fejeződik be, ha már nem mennek át olajos cseppek. A szedő tartalmát választótölcsérben választjuk el. Az alsó fázisban elhelyezkedő etil-bromidot tömény kénsavas mosással megszabadítjuk a keletkezett dietil-étertől. Mivel közben felmelegedik, a kénsavat állandó jeges hűtés közben adagoljuk a termékhez.
A kénsavat csepegtetőtölcsérből adagoljuk az anyaghoz, az adagolást addig folytatjuk, amíg a kénsav az etil-bromid alatt összegyűlik.
Ezután ismét elválasztjuk a két réteget – az etil-bromid most a felső fázist alkotja! – a kénsavval megszárított terméket desztilláljuk, és jeges hűtéssel ellátott szedőben fogjuk fel.
A desztilláló lombikot pedig vízfürdőn melegítjük, az etil-bromid 38-40 oC-on desztillál át.