IllóolajokSzerveskémiai receptekAnalitikaFőoldalFórumSzervetlen kémiai receptek

 

 

Etil-jodid

 

 

100 cm3-es gömblombikba 3,1 g vörös foszfort és 30 cm3 vízmentes etanolt teszünk. A lombikot kívülről hideg vízzel hűtve és rázogatás közben apró részletekben kb. fél óra alatt 38 g jódot adunk.

Az összes jódmennyiség beadagolása után a lombikra visszafolyós hűtőt szerelünk, és az elegyet egy órán át kíméletesen forraljuk.

A forralás után a lombikot hideg vízbe állítjuk – a hűtő a lombikon marad – és az elegy lehűlése után desztilláló-feltétet szerelünk rá.

A reakcióelegyet ledesztilláljuk, miközben a szedőedényt jéggel hűtött vízbe tesszük. A jódtól barnára színezett nyersterméket egyszer 10cm3 1%-os NaHSO3 (vagy Na2SO3)-oldattal majd 10 cm3 hideg vízzel mossuk (a termék az alsó fázisban fog elhelyezkedni).

A kimosott etil-jodidot vízmentes CaCl2-dal szárítjuk, és desztillálombikba szűrve desztilláljuk, a főpárlatot 70-75 oC-ig fogjuk fel. Az így kapott tiszta etil-jodid színtelen, erősen fénytörő 72 oC-on forró folyadék. Sűrűsége 1,95 g/cm3.